Behang: alle soorten op een rij

 

Als je in de bouwmarkten rondkijkt, een klus en woonprogramma aanzet of een woonblad openslaat, je het zult het tegenkomen; behang! Gelukkig tegenwoordig in allemaal mooie dessins en kleuren, of in ieder geval ik ben daar heel blij mee!  Behang heb je in allerlei verschillende kleuren en patronen maar wat ook belangrijk is, je hebt verschillende soorten behang. Behangen was vroeger meestal niet zo’n hele leuke klus. Het ene behang maakt de klus net iets makkelijker dan het andere behang.

 

 verschillende soorten behang

 

 

 

 

 

 

 

Verschillende soorten behang:

Glasweefselbehang:

Glasweefselbehang is een duurzaam behang en bestaat uit geperste vezels. Dit behang is ideaal behang om slechte muren mee te behangen. Omdat het duurzaam is en snel te verwerken, wordt het ook veel gebruikt in openbare gebouwen bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Glasweefselbehang is verkrijgbaar in verschillende structuren en is overschilderbaar. Als je glasweefselbehang gaat aanbrengen, bescherm je huid dan goed, door de kleine vezeltjes kan je huid gaan jeuken en irriteren. En het klussen moet natuurlijk wel leuk blijven!

Lijmadvies: glasweefsellijm

 

Renovatievliesbehang:

Renovatievliesbehang is eigenlijk een vlies behang met de voordelen van glasweefselbehang en vliesbehang. Het behang is makkelijk aan te brengen en maskeert putjes, haarscheurtjes en lichte oneffenheden in de muur. Het behang wordt meestal in brede rollen verkocht en is overschilderbaar. In tegenstelling tot de meeste soorten glasweefselbehang is renovatievliesbehang glad. Doordat je bij dit behang de muur insmeert met lijm, is het behang terwijl je het op de muur plakt nog goed te corrigeren.

Lijmadvies: glasweefsellijm

 

Papierbehang:

Papierbehang heb je in de vorm van simplex behang en duplexbehang. Simplex behang bestaat uit 1 laag papier en duplexbehang bestaat uit 2 lagen papier. Dit behang is in vlak maar ook met een lichte structuur verkrijgbaar. Bij papierbehang lijm je het behang zelf in met behanglijm. Een behangtafel is hierbij echt een aanrader omdat je het behang van te voren goed op maat moet kunnen knippen en om het behang in te kunnen smeren met lijm.

Lijmadvies: metyllijm van perfax (blauwe pakje)

 

Vinylbehang:

Vinylbehang heb je eigenlijk in 2 vormen; schuimvinyl en hardvinyl. Beide soorten behang hebben een kunststof bovenlaag en een papieren onderlaag. Schuimvinyl heeft een kunststof bovenlaag en deze bovenlaag is verend. Doordat het behang wat dikker is zul je oneffenheden in je ondergrond nauwelijks zien. Hardvinyl heeft een hardere bovenlaag. Deze laag is sterker en afwasbaar en daardoor ook geschikt voor vochtige ruimtes. Ook bij dit behang is een behangtafel een aanrader omdat je het behang moet insmeren met lijm en de banen van te voren op maat moet knippen.

Lijmadvies: professionele lijm van perfax (grijze pakje)

 

Vliesbehang:

Vliesbehang bestaat uit een vezelmateriaal. Dit behang is scheurvast en makkelijk te verwerken. Bij dit behang lijm je de muur in, in plaats van het behang zelf. Het behang krimpt niet en zet ook niet uit. Doordat je de muur insmeert met lijm, kun je nog heel makkelijk het behang corrigeren zonder dat het scheurt of kreukt. Bij dit behang kun je het ook direct vanaf de rol op de muur plakken en is een behangtafel eigenlijk niet nodig.

Lijmadvies: roll on lijm van pefax (roze pakje)

 

Hoe reken je uit hoeveel rollen behang je nodig hebt?

Een standaard rol behang is 10 meter lang en 53cm breed. Bij een hoogte van max. 2,50 m. en een behang zonder patroon. Kun je 4 banen uit 1 rol halen. (behang 10m : muur 2,50m=4 banen) Omdat de breedte van een rol 53cm is, en je 4 banen uit 1 rol naast elkaar kunt plakken, kun je 2,12m behangen in de breedte op je muur. (behangbreedte 53cm x 4 banenbehang= 2,12m).

Bij een behang met een patroon is eigenlijk de regel dat je 3 banen uit 1 rol haalt. Dit is vanwege het patroon. Als een patroon bijvoorbeeld verspringt om de 32cm, betekent dit dat je 32cm bij je kamerhoogte moet optellen. Omdat de breedte van een rol 53cm is, en je 3 banen uit 1 rol naast elkaar kunt plakken, kun je 1,59m behangen in de breedte op je muur. (behangbreedte 53cm x 3 banenbehang= 1,59m).

 

Het is altijd goed om het etiket van het behang naar jouw keuze goed te bekijken. Hieronder laat ik je zien wat de meest voorkomende symbolen betekenen:

 

 

 

 

 

 

Ik heb eerder geschreven over behangen en daarin legde ik de klusbeschrijving uit.

 

Behanglijm:

Je hebt verschillende soorten behanglijm. Voor elk behang is er een geschikte lijm. Er bestaan zowel kant&klaar lijmen en lijmen in poedervorm die je zelf nog moet aanmaken. Voor beide is wat te zeggen. Lijm in poedervorm is meestal goedkoper dan de kant&klaar lijm. Als je voor gemak kiest, zou ik voor de kant&klaar lijm gaan. Qua kwaliteit is er weinig verschil. Ook voor de keuze van de lijm is het goed om het etiket te bekijken van het behang wat je kiest. En mocht je twijfelen over welke lijm je moet gebruiken, vraag altijd om advies!

 

Tip! Let goed op dat de batchnummers van het behang allemaal hetzelfde zijn van de rollen die je koopt. Anders heb je kans op kleur en patroonverschillen.

 

Succes met je klus!

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

 

 

3 Responses to Behang: alle soorten op een rij

  • Hartelijk dank, Tessa! Ik vind het handig om te weten welke soorten behang er bestaan. Verder goed om te weten hoe je berekent hoeveel behang je nodig hebt. Met deze informatie kan ik komend weekend aan de slag.

  • Dat zou inderdaad een goede oplossing kunnen zijn, je zou ook bijvoorbeeld voor een soort lambrisering kunnen kiezen (het onderste gedeelte van je muur wat donkerder en de bovenkant wat lichter. Er zijn verschillende manieren om je kamer optisch groter te laten lijken.

  • Ik had geen idee dat je niet alleen ervoor moet zorgen dat je genoeg behangrollen koopt, maar ook dat het behangpatroon bij de breedte en hoogte van de muren past! Mijn kamer is echt klein en ik denk dat het een goede oplossing is om een behang met verticale lijnen te kiezen zodat mijn kamer visueel groter zal zijn. Maar ik heb geen tijd om alles zelf doen daarom ben ik nu op zoek naar een behanger 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >