Doe het zelf project: letterbak maken

Vind je letterbakken ook zo leuk? Ik vind ze lekker decoratief staan in je interieur, je kunt er zoveel mee doen. Nu had ik buiten in de tuin een nieuwe schutting en vond de schutting nog een beetje saai… Ik bedacht me dat een letterbak wel erg leuk zou staan, dat werd dus mijn nieuwe projectje!

Zelf maken of…

Ik ging op zoek naar een letterbak voor buiten maar kon hier helaas niet voor slagen. Ik bedacht me dat een letterbak zelf maken ook wel erg leuk zou zijn! Ik had eigenlijk niet zoveel tijd maar ik heb wel een hele handige broer en vroeg hem of hij er een voor me wilde maken. En gelukkig wilde hij dat wel 🙂 Ik maakte een tekening, hoe hij eruit moest komen te zien en gaf de maten door. En zo geschiedde… Ik mag de werkbeschrijving delen zodat je hem wel zelf kunt maken (of jouw handige broer 😉 )

letterbak voor buiten

Wat heb je nodig?

Mijn letterbak is gemaakt van steigerhout, de schutting waar hij aanhangt is ook van steigerhout en dat vind ik juist wel leuk. De afmeting van mijn letterbak is 100cm x 60cm x 19cm (L x B x H) De dikte van het hout is 3cm.

 • 550 cm lange steigerhoutenplank (standaard maat in de bouwmarkt is 250cm lang, in dit geval heb je dan 3 planken nodig)
 • afkortzaag
 • winkelhaak
 • potlood
 • rolmaat
 • accuboormachine
 • boortje
 • schroeven

werktekening letterbak

 

Klusbeschrijving:

 • Teken door middel van de rolmaat en het potlood de eerste maat af op de steigerplank
 • Teken door middel van de winkelhaak en het protlood een rechte lijn af op de plank
 • Zaag met de afkortzaag het eerste plankje af

Deze stappen herhaal je tot je de 10 plankjes hebt.

 • Nu je de plankjes hebt, raad ik je aan om de plankjes eerst even goed neer te leggen, zodat je ziet hoe het eind resultaat wordt
 • Daarna kun je de plankjes voorboren, bij steigerhout is dit wel aan te raden omdat het hout snel splijt
 • Dan schroef je eerst de buitenste rechtopstaande plank aan de onderste liggende plank
 • Nu kun je de verdere plankjes die in het frame vallen vast schroeven
 • Als laatste schroef je de bovenste en meest rechtste plank vast
 • De letterbak zit in elkaar!

Misschien wil je hem nu ergens opzetten of hang je hem liever aan de wand? Bij het ophangen aan de wand, is het afhankelijk van het materiaal van de wand waar je hem aan wilt hangen waarmee je de letterbak het beste kunt bevestigingen. Mijn letterbak is bevestigd met RVS stoelhoeken aan de steigerhouten schutting.

 

Succes met je klus!

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >