Handig gereedschap: de Multitool

Snap je het gemak van sommige stukken gereedschap? Vorig jaar zag ik mijn collega aan het werk met een multitool van Bosch en zag dat hij er mooie dingen mee maakte. Ik werd eigenlijk wel nieuwsgierig naar wat een multitool nu is en waarvoor je dit handige apparaat allemaal kunt gebruiken en ging er zelf mee aan de slag.

Veelzijdig

Eigenlijk kan de multitool heel erg veel, vandaar ook zijn naam natuurlijk 😉 Het apparaat is niet heel erg groot en is dus makkelijk handelbaar. Je kunt hem gebruiken voor onder anderen zagen, doorslijpen, slijpen, frezen, schuren en snijden. De multitool kun je goed gebruiken voor detailwerk en werken op lastige plekken.

 

Specificaties van de machine (Bosch PMF 250 CES) :

Vermogen:                             250 watt
TPM (toeren per minuut)     20.000
Oscillatiehoek                        2,8
Gewicht                                  1,2 kg

Door middel van het AutoClic-systeem kun je snel en makkelijk de accessoires wisselen.

 Multitool

 

Bij welke klussen gebruik je een multitool?

  • Schuren: de multitool heeft een 3 hoekige schuurvlak en is daardoor zeer geschikt om hoekjes en kleine randjes te schuren. Deze machine is geschikt om kleine oppervlaktes te schuren.
  • Snijden: met de snijschijf van de multitool kun je metaal, hout en kunststof snijden. Denk bijvoorbeeld aan bouten, schroeven en plaatmateriaal om door te snijden.
  • Schrapen: Met de multitool is het mogelijk om oude lijmresten en andere materialen weg te schrapen.
  • Frezen: tegelvoegen kun je heel makkelijk uitfrezen met een multitool
  • Zagen: Let op! Alleen mogelijk met een oscillerende multitool
  • Graveren: Let op! Alleen mogelijk met een roterende multitool
  • Boren: Let op! Alleen mogelijk met een roterende multitool

Oscillerende multitool of een roterende multitool

Welke multitool moet je nu kiezen? Ik ga het je uitleggen! Een roterende multitool kun je gebruiken voor schuren, snijden, schrapen, slijpen, frezen, reinigen/polijsten, graveren en boren. De roterende multitool is niet geschikt om te zagen. Een oscillerende multitool kun je gebruiken voor schuren, snijden, schrapen, slijpen, frezen, reinigen/polijsten en zagen. De oscillerende multitool is niet geschikt voor graveren en boren. Oscillerend betekend dat de machine en op en neergaande beweging maakt (hij draait niet rond). In het algemeen geldt dat de roterende multitool (zoals een dremel) meer geschikt is voor detail werk en de oscillerende multitool meer geschikt is voor middelgrote klussen.

Zoals je ziet, kun je met een multitool best veel kanten op en kan hij bepaalde klussen echt makkelijker maken!

 

Tip! Vergeet niet om bij het klussen veilig te werken, denk bijvoorbeeld aan gehoorbescherming.

 

Succes met je klus!

 

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

 

 

2 Responses to Handig gereedschap: de Multitool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >