Wat is het verschil tussen een accuboormachine, klopboormachine en boorhamer?

Heb je een nieuwe boormachine nodig? Of heb je er pas een gekocht? Dan weet je waarschijnlijk wel dat je allemaal verschillende merken maar ook verschillende soorten hebt. Er bestaat soms wat onduidelijkheid over welke machine je waarvoor gebruikt. Ik ga het je uitleggen.

 

Accuboormachine

accuboormachineDe accuboormachine is het meest gebruikte elektrisch gereedschap. Ik snap ook wel waarom; de accuboormachine is veelzijdig. Veelzijdig in de zin; dat je er ook een schroefbitje in kunt plaatsen waarmee je met alle gemak allerlei schroeven vast maar ook los mee kunt draaien maar je kunt er ook mee boren in zachte materialen zoals hout, metaal en zachtere steensoorten zoals baksteen en cellenbetonblokken.

In de regel is het vaak dat hoe hoger het vermogen van de accu, hoe langer je met een accu kunt werken. Het is wel zo dat tegenwoordig bijna alle nieuwe boormachines voorzien zijn van een lithium-accu. Deze accu heeft als voordeel dat hij super snel oplaad en je het voor zijn levensduur niet uitmaakt hoe vaak je hem weer oplaad (ook niet als de accu nog niet helemaal leeg is) Accuboormachines heb je in verschillende merken en prijzen. Welke je moet kiezen is echt afhankelijk hoeveel je hem gaat gebruiken. Als je hem veel gebruikt zou ik eerder voor een wat beter merk kiezen. (bijvoorbeeld Bosch, Makita of Black&Decker) Wat ik zelf belangrijk vind; is hoe ligt hij in de hand, ik vind het belangrijk dat hij niet heel zwaar is maar dat hij wel genoeg vermogen heeft om mee te werken.

 

Klopboormachine

klopboormachineEen klopboormachine is ideaal gereedschap om gaten te boren in bijvoorbeeld steen of beton. De machine heeft een kloppend mechanisme waardoor hij veel kracht heeft. Hij is bijvoorbeeld krachtiger dan een accuboormachine. Bij een klopboormachine wordt altijd het aantal slagen per minuut aangegeven; hoe hoger het aantal slagen per minuut hoe meer kracht de machine heeft met kloppen. Je zult merken als je met een klopboormachine aan het werk bent, dat de machine meer trillingen heeft dan een accuboormachine. Meestal heeft de klopboormachine ook een standaard boorstand, bij deze stand wordt er geen gebruik gemaakt van het kloppend mechanisme. Mocht je met de normale boorstand niet door het materiaal heen komen, dan is de klopboorstand hier juist wel geschikt voor.

Tip! Een klopboormachine maakt meestal meer geluid en daarom is het goed om gehoorbescherming te dragen als je de klopboormachine gebruikt.

 

Boorhamer

boorhamerEen boorhamer is eigenlijk voor het grotere en zwaardere werk. Als je een beitel plaatst in de boorhamer, kun je hem perfect gebruiken voor sloopwerkzaamheden. Maar de boorhamer kun je ook gebruiken om gaten te boren in de hardere steensoorten. De boorhamer is krachtiger dan de klopboormachine. Een boorhamer heeft meestal een SDS aansluiting, dit is wel belangrijk om te weten omdat je hier speciale boren en beitels voor nodig hebt. SDS betekend Special Direct System. Dit houdt in dat het boortje met een klikmechanisme wordt vastgezet in de machine. Dit zorgt ervoor dat er meer kracht op het boortje gezet kan worden omdat hij beter vergrendeld zit in de machine.

 

Een aantal specificaties op de machines:

Volt: het aantal volt geeft aan hoeveel vermogen (kracht) de accu kan leveren. In de regel is het dat hoe hoger het vermogen van de accu, hoe langer je met een accu kunt werken.

 

Watt: omdat klopboormachines en boorhamers op het stroomnet worden aangesloten, wordt er op deze machines het aantal Watt aangegeven. Ook hier geldt hoe hoger het aantal watt hoe meer vermogen kan de machine leveren.

600 watt is geschikt voor lichter boorwerk

600 watt- 900 watt is geschikt voor bijna alle boorwerkzaamheden (van de doe-het-zelver)

900 watt is geschikt voor zwaarder klussen

 

Nm (newtonmeter): geeft aan hoeveel kracht de machine kan leveren. Hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld hoeveel kracht de machine heeft om een schroef in hout te schroeven. Hoe hoger dit getal, hoe meer kracht de machine heeft en hoe makkelijker hij de schroef in het hout schroeft. Om een beeld te geven:

25 Mn is geschikt voor lichte schroefwerkzaamheden

25Mn-50Mn is geschikt voor bijna alle schroefwerkzaamheden (van de doe-het-zelver)

50Mn is geschikt voor zwaardere klussen

 

RPM: dit betekent eigenlijk toerental. En dit geeft aan hoeveel rotaties per minuut de machine kan maken. Een hoog toerental is geschikt voor het boren van gaten en een lager toerental is geschikt voor schroeven.

 

Een accuboormachine is het meest gebruikte elektrische gereedschap en ik denk dat je nu ook begrijpt waarom; hij is veelzijdig. Voor gaten boren in hardere steensoorten is een klopboormachine ideaal. En voor het zwaardere werk en eventueel sloopwerk is een boorhamer de perfecte keuze.

Tip! Wist je eigenlijk dat je in de meeste bouwmarkten ook klopboormachines en boorhamers kunt huren? Dat is handig als je hem maar sporadisch gebruikt!

 

Succes met je klus!

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

 

3 Responses to Wat is het verschil tussen een accuboormachine, klopboormachine en boorhamer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >