Veilig klussen

Je hebt vast wel eens van de uitspraak “een ongeluk zit in een klein hoekje”gehoord, toch? Wist je dat er jaarlijks zo’n 130.000 ongelukken in en om het huis gebeuren door doe-het-zelvers? En de meeste ongelukken gebeuren bij klussen zoals boren, zagen en schilderen. Ik raadpleegde voor deze cijfers de website van EHBO. Ik ben eigenlijk wel onder de indruk van deze cijfers en omdat ik over klussen schrijf, vind ik een blog over veilig klussen, wel op zijn plaats. Want klussen moet natuurlijk wel leuk blijven 😉

 

Veiligheidsbril

Bij klussen waarbij stof, splinters en spetters vrijkomen, is het verstandig om een veiligheidsbril te dragen. Er zijn veiligheidsbrillen die de zijkant ook helemaal afsluiten, denk er hierbij aan een soort een skibril, deze brillen bieden meer bescherming dan de normale veiligheidsbril. Ook als je brildragend bent, is een veiligheidsbril wel zo veilig, want je normale bril beschermd niet voldoende. Er zijn speciale overzetbrillen, die je over je eigen bril heen kunt dragen.

 

gehoorbescherming

Gehoorbescherming

Bij klussen waarbij veel hard of langdurig geluid ontstaat, is het verstandig om gehoorbescherming te dragen. Denk hierbij aan klussen als zagen, boren, schuren en sloopwerkzaamheden.

 

 

 

 

Stof en dampmaskers

Bij klussen waarbij veel stof vrijkomt, is het verstandig om een stofmasker te dragen. Je hebt verschillende soorten maskers:

P1: voor gebruik bij weinig stofdeeltjes bij schuren met de hand bijvoorbeeld.

P2: wordt gebruikt bij fijnstof. Bij schuren met de schuurmachine, is het verstandig om dit stofmasker te gebruiken. Meestal hebben deze stofmaskers een wisselbaar filter. Zodat je bij langdurig gebruik (meer dan 4uur) het filter kunt wisselen.

P3: dit masker gebruik je bij verwerking van fijn weefsel van bijvoorbeeld steen en glaswol, hardhout en cement.

Dampmaskers: dit masker gebruik je bij klussen waarbij schadelijke dampen en gassen vrijkomen. Denk hierbij aan klussen met lijm, verf op alkydbasis of oplosmiddelen zoals terpentine.

Tip! Kijk altijd goed op de verpakking of je het juiste stof of dampmasker hebt voor jouw klus.

 

Schoenen

veiligheidsschoenenHeb je weleens je teen gebroken of gekneusd? Ik weet uit ervaring dat dit echt pijn doet 😉 Goede schoenen zijn bij klussen dus eigenlijk wel een must. Draag bij klussen dus ook de juiste veiligheidsschoenen. Zorg dat je bij klussen waarbij je een trap, steiger of dak op gaat, dat je goede anti-slipzolen hebt en dat je schoenzolen droog zijn. Voor zwaardere klussen, zoals werken met zwaar elektrisch gereedschap en of zwaardere materialen, kun je het beste veiligheidsschoenen dragen die een keurmerk dragen van het Europese Veiligheidsnorm (EN).

 

Kleding

Ik betrap mezelf er weleens op dat als ik nog “even” snel iets moet schilderen of doen, dat ik dat vervolgens in mijn jurkje sta te doen en dat is eigenlijk toch niet zo handig 😉 Kluskleding is toch wel iets makkelijker, denk hierbij een broek en een shirt, als deze vies mogen worden, is het helemaal prima 🙂 Voor sommige klussen is het handig als je mouwen afgesloten kunnen worden, hierdoor kun je geen huidirritatie oplopen. Denk hierbij aan het werken met glasweefsel, isolatie en cement. Tip! Denk er ook aan om je sieraden af te doen en je haar vast te dragen.

 

Handschoenen

Je handen beschermen tijdens het klussen tegen snijwonden, chemicaliën en hitte, doe je met handschoenen. Je hebt verschillende soorten handschoenen. Katoenen handschoenen om in de tuin te werken. Snijbestendige handschoenen voor als je gaat werken met handzaag, stanleymes of beitel. Hittebestendige handschoenen voor het werken met bijvoorbeeld een haakse slijper. En rubberen handschoenen voor het werken met chemische stoffen.

Tip! Let goed op de verpakking van de handschoenen of ze geschikt zijn voor jouw klus.

 

 

Succes met je klus!

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >