Doe het zelf project: houten kaarsenstandaard

De dagen worden weer korter en daardoor is het vroeg donker. Vind je het dan ook zo fijn om gezellig de kaarsjes aan te steken? Dat vind ik het leuke aan de herfst en winterperiode, het weer gezellig maken in huis en wat mij betreft horen kaarsjes daar echt bij!

 

Waxinelichtjes

Ik brandde voornamelijk altijd waxinelichtjes in mooie waxinelichthoudertjes. Door de jaren heen zou ik bijna een winkel kunnen beginnen in waxinelichthoudertjes 😉 Maar vorig jaar ontdekte ik de dinerkaarsen, ik had een mooie kandelaar waar een dinerkaars in kon en ook dat stond zo gezellig. Ik bedacht me dat ik eigenlijk wel een mooie kaarsenstandaard wilde waar meerdere kaarsen in konden. Zo begon mijn zoektocht. Maar ik kon het eigenlijk niet echt vinden na een tijdje zoeken. Ik had inmiddels een idee in mijn hoofd, en deze kaarsenstandaard kon ik eigenlijk makkelijk zelf maken!

En zo ging ik aan de slag!

Houten kaarsenstandaard zelf maken

Benodigdheden:

 • Plankje hout 42x19x3 cm (LxBxH)
 • Cilinderkopboor 22 mm
 • Kolomboor
 • Potlood
 • Schuurpapier
 • Eventueel verf en kwasten
 • Kaarsen hulsen
 • Dinerkaarsen

Bij gebruik van een boormachine:

 • Boormachine
 • Lijmklemmen
 • Schildertape

 

Klusbeschrijving:

 • Zaag een plankje hout op maat (ik heb een stuk steigerhout gebruikt van  42x19x3 cm (LxBxH) )
 • Teken op het plankje af waar de gaten moeten komen ( let op dat de kaarsen niet te dicht op elkaar komen te staan)
 • Stel de kolomboor in en boor de gaten in het plankje. Let op! Het gat moet niet doorgeboord worden.

Bij gebruik van een boormachine:

 • Klem het plankje vast met lijmklemmen aan je werkblad
 • Meet uit tot hoe ver je met het boortje in het hout moet boren, plak dit op het boortje af met schildertape. Let op! Het gat moet niet doorgeboord worden.
 • Boor met de boormachine en het houtboortje de gaten in het plankje. Let op het schildertape, tot zover boor je het gat in het hout. Zorg dat je goed recht boort, anders komen je kaarsen scheef te staan
 • Als je alle gaten geboord hebt, schuur dan de kaarsenstandaard op
 • Eventueel kun je de kaarsenstandaard nu schilderen
 • Plaats nu eerst de kaarsen hulsen
 • Zet nu de kaarsen in het kaarsenstandaard

 

Let op! Wees altijd voorzichtig en alert met het branden van kaarsen en laat de kaarsen niet onbeheerd in een ruimte branden. En zorg ervoor dat de vlam van de kaars niet met andere voorwerpen in aanraking kan komen.

Ik wens je veel gezellig en warme avondjes met deze mooie zelfgemaakte houten kaarsen standaard.

 

Veel succes met je klus!

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >