Klus: behangen stap voor stap

Als je in de bouwmarkten rondkijkt, een klus en woonprogramma aanzet of een woonblad openslaat, je het zult het tegenkomen; behang! Gelukkig tegenwoordig in allemaal mooie dessins en kleuren, of in ieder geval ik ben daar heel blij mee! Behangen als klus hoeft helemaal niet lastig te zijn, ik ga het je zo uitleggen.

Sinds 3 jaar woon ik in mijn huis en sinds 3 jaar is de muur achter de bank roze.. Ik hou van roze, en dat is zacht uitgedrukt zullen de mensen zeggen die mij kennen. Maar opeens was ik het zat, die roze muur moest anders. En zo had ik opeens het idee om een leuk behangetje op deze, nu nog roze muur, te plakken. En daar begon dan ook gelijk mijn zoektocht, eerst even op internet verschillende websites bekeken (ik vond de website van de Behangfabriek erg inspirerend)  maar ik vond nog niet helemaal wat ik zocht. Ik zocht in eerste instantie een zwart wit behang met een zigzagpatroon. Bij nader inzien moest het toch wat anders worden. Uiteindelijk kwam ik uit bij behang van ESTAhome en dit bestelde ik dan ook.

 

 

Die roze muur was wel erg roze. Ik durfde eigenlijk niet zo goed het behang direct op de muur te plakken. Ik heb er voor gekozen om eerst de muur wit te schilderen met Flexa Powerdek. Nadat de muur goed droog was ben ik begonnen met de behangklus. Ik ga je de werkbeschrijving van de klus uitleggen.

 

Wat heb je nodig voor deze klus:

  • Het allermooiste behang wat je kunt vinden
  • De bijbehorende lijm
  • Een scherp stanleymes (zorg echt dat hij scherp is, dat scheelt echt frustratie)
  • Een potlood
  • Waterpas of loodlijn
  • Lijmkwast
  • Behangspatel
  • Nadenroller
  • Eventueel nog vulmiddel om de ondergrond te egaliseren
  • Eventueel nog voorstrijkmiddel of een witte muurverf

 

Hoeveel rollen behang heb je nodig?

Een standaard rol behang is 10 meter lang en 53cm breed. Bij een muur hoogte van max. 2,50 m. en een behang zonder patroon kun je 4 banen uit 1 rol halen. (behang 10m : muur 2,50m= 4 banen) Omdat de breedte van een rol behang 53cm is, en je 4 banen uit 1 rol naast elkaar kunt plakken, kun je 2,12m behangen in de breedte op je muur. (behangbreedte 53cm x 4 banenbehang= 2,12m).

Bij een behang met een patroon is eigenlijk de regel dat je 3 banen uit 1 rol haalt. Dit is vanwege het patroon. Als een patroon  bijvoorbeeld verspringt om de 32cm betekend dit dat je 32cm bij je kamerhoogte moet optellen. Omdat de breedte van een rol 53cm is, en je 3 banen uit 1 rol naast elkaar kunt plakken, kun je 1,59m behangen in de breedte op je muur. (behangbreedte 53cm x 3 banenbehang= 1,59m).

De klus beschrijving:

Ik ga er vanuit dat je het allermooiste behangetje hebt gevonden en dat je de rollen in huis hebt (zorg dat alle batchnummers hetzelfde zijn, dit voorkomt kleurverschillen). Zorg dat de ondergrond schoon is van stof en vetvrij is, alle gaten en schuren zijn netjes gedicht en droog. Als je een kale muur gaat behangen, ik bedoel een muur waar nog geen verf of behanglaag op heeft gezeten, zorg dan dat je de muur voor behandeld met een voorstrijkmiddel of een witte muurverf. Het gaat erom dat je muur geen sterk zuigende werking meer heeft. We willen niet dat je behang weer naar beneden komt vallen.

 

Je kan beginnen!

 

  • Meet eerst goed de muur op, houd voor het tekenen met waterpas en potlood of loodlijn rekening met hoeken in de muren. Als je een hoek om moet met een baan behang, zorg dan dat je genoeg behangbreedte hebt voor de hoek maar ook na de hoek.
  • Teken een loodlijn op de muur van boven naar beneden op de plaats waar je de 2e baan behang wilt gaan plakken. Houd met het uittekenen rekening met eventuele hoeken van de muur.
  • Dan ga je het behang op maat snijden (bij vliesbehang is dit niet perse nodig, deze kan je vanaf de rol behangen) houd er rekening mee dat je de banen 10cm langer maakt dan dat je muur is. Dit voor de mooiste afwerking. Als je behang hebt met een patroon, zorg dan dat je rekening houdt met het verloop van het patroon.
  • Lijm het behang of de muur in. Lijm niet de hele muur in maar iets breder dan je baan behang. Na het inlijmen van de baan behang, vouw je het behang zachtjes dubbel en wacht je tot de inlijmtijd verstreken is (je kan de volgende baan gaan inlijmen maar let goed op de tijd)
  • Als de inweektijd verstreken is, kun je de baan op de muur gaan plakken. Langs de loodlijn die je getekend hebt. Begin bovenaan bij het plafond en werk naar beneden toe. Zorg dat je altijd iets behang overhoud aan de bovenkant, dit werk je straks netjes af. Zorg dat alle lucht uit het behang gestreken wordt en dat eventueel het lijm goed verdeeld wordt.
  • Snijd met een scherp mesje en langs een liniaal de boven en onderkant van het behang af, zodat het er netjes uitziet.
  • Nu is het een kwestie van de stappen herhalen.
  • Als je de tweede baan behang op de muur hebt geplakt, rol dan met de nadenroller over de naad van de twee banen behang. Dit voorkomt dat de naden open gaan staan en je in de naden kan kijken.

 

Tip! Heb je een binnenhoek in de muur van je behangwerk? Zorg dat je de baan in de hoek afsnijd en op de volgende muur het patroon verder laat lopen. Dit voorkomt bij het werken van de muur dat je behang bol gaat staan of gaat scheuren.

 

Tip! Begin op de qua licht, lichtste plek met plakken en werk dan naar de donkere kant toe. Dit zorgt ervoor dat het licht in de naden valt en je daardoor de naden minder ziet.

 

Succes met je klus!

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >