Wat is het verschil tussen Alkydverf en Acrylverf

Maak van schilderen je favoriete klus. Door het juiste product te kiezen, wordt schilderen echt leuker en makkelijker. Want hoe leuk is het als je snel en mooi resultaat hebt en je weet welke keuze je moet maken.

Wanneer je besluit om bijvoorbeeld een kast te gaan schilderen dan sta je al gauw voor een keuze. Welke verf kies je? Dan gaat het nog niet eens over de kleur of het merk. Je hebt de keuze uit alkydverf en acrylverf. Qua spelling scheelt het niet veel in ieder geval maar het product zelf is totaal anders. Er bestaan hier nogal wat onduidelijkheden over en ik ga het je uit te leggen.

Alkydverf is eigenlijk verf op terpentine basis en acrylverf is op basis van water.

Als eerste de voordelen op een rij:

Voordelen van alkydverf (terpentine basis)

  • Betere bescherming van het geverfde oppervlak
  • Betere glans bij hoog en zijdeglans verf (dit kan later afnemen)
  • Hecht beter op gladde oppervlakte

 

 

 

 

Voordelen van acrylverf (waterbasis)

  • Geurarm
  • Snel drogend (snel overschilderbaar en sneller uitgehard)
  • Vergeelt niet
  • Verf ademt beter en is daardoor ideaal voor gebruik in vochtige ruimten
  • Betere glansbehoud
  • Betere kleurbehoud
  • Verf is elastisch

 

Zoals je ziet is er over allebei wel iets te zeggen. Wat ik zelf als voordeel vind van acrylverf is dat het minder ruikt als je in huis aan het schilderen bent en dat het minder belastend is voor het milieu. Daarentegen vind ik het soms ook heerlijk om de terpentine geur te ruiken van verf omdat dit ruikt naar vroeger als er net geschilderd was.

Wat goed is om te weten:

Is de oude verflaag een alkydverf en wil je eigenlijk met acrylverf gaan schilderen? Zorg dan dat je het oppervlakte goed ontvet, daarna goed grof schuren, stofvrij maken en ontvetten en daarna kun je hier prima met acrylverf overheen schilderen.

Is de oude verflaag een acrylverf en wil je het hier juist met alkydverf overschilderen? Voor binnen: Zorg dan dat je het oppervlakte goed ontvet, daarna goed grof schuren, stofvrij maken en ontvetten en daarna kun je hier prima met alkyverf overheen schilderen.

Voor buiten geldt dat dit niet kan (alkydverf over acrylverf), je moet de oude verflagen echt helemaal verwijderen. Dit kun je doen door middel van schuren, een verfkrabber of eventueel bij hardnekkige verlagen afbijt. Dit komt omdat acrylverf elastischer is en hout buiten meer werkt dan binnen.

Voor kinderbedjes/ledikanten/meubelen is het een aanrader om acrylverf te gebruiken omdat alkydverf schadelijk kan zijn als kinderen er met hun mond aan komen.

Verder is het goed om te weten dat lichte kleuren alkydverf, sneller verkleuren (vergelen) als zij niet genoeg in aanraking van zonlicht komt, denk hierbij ook aan de binnenrand van een kozijn, de binnenkant van een kast of bijvoorbeeld onder een lampenvoet de altijd op dezelfde plaats staat.

Voor beide soorten verf, heb je speciale kwasten die het schilderen makkelijker maken. Hier vertel ik je later meer over.

 

Ik wens je veel succes met je klus!

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >