Welke kwast kies je voor welke verf

Welke kwast kies je voor welke verf? Maakt het uit welke kwast je kiest? Heb je ooit weleens in een bouwmarkt voor het schap met schildersgereedschap gestaan? Voor een verfklus moet je soms echt wel even zoeken en je vraagt je dan misschien ook af, waar gebruik ik welke kwast voor.. Ik ga het je uitleggen.

 

De verschillende soorten kwasten:

Ronde kwasten: deze gebruik je voor kleine en smalle oppervlakte, zoals het schilderen van kozijnen

 

 

 

 

 

 

Platte kwasten: deze zijn ideaal voor grotere en egale oppervlakte en geven een glad resultaat

 

 

 

 

 

 

Gebogen kwasten: deze wordt ook wel radiatorkwast genoemd en is geschikt voor moeilijk bereikbare plekken, zoals achter een radiator, of een hoekje waar je lastig bij komt.

 

 

 

 

 

 

Blokkwasten: deze gebruik voor je grotere, niet egale oppervlakte en wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor het aanbrengen van muurverf

 

 

 

 

 

 

Een kwast bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De steel; deze heeft verder denk ik geen uitleg nodig
  • De Bus; deze is meestal van metal en dit is eigenlijk het kokergedeelte waar het haar van de kwast in zit
  • De woeling; dit is het touwtje wat om de haren heen zitten en net onder of tegen de bus aan zit. De wat goedkopere kwasten hebben dit vaak niet. Als de kwast wat minder flexibel wordt kun je de woeling verwijderen, waardoor je weer lekker kan schilderen.
  • De bezetting; hiermee worden de haren bedoeld.

 

 

Over de bezetting (haren) van de kwast is nog wel wat te vertellen

Kwasten die geschikt zijn voor het schilderen van alkydverf hebben varkenshaar, meestal is dit chinees varkenshaar. Varkenshaar heeft een aantal eigenschappen waardoor het ideaal te gebruiken is als bezetting van de kwast. Een varkenshaar is niet recht maar loopt van breed naar smal, dit heeft als voordeel dat de haren verf kunnen vasthouden en geleidelijk af kunnen geven. Waardoor je mooi resultaat krijgt met je schilderklus. Verder kun je varkenshaar herkennen aan het feit dat het een gespleten punt heeft, je kan de haar dus verder splijten. Wij mensen zijn meestal niet blij met gespleten haarpunten maar in het geval van de kwast heeft het zijn voordeel dat elke gespleten haar ook weer verder splijt en zo wordt de kwaliteit van de kwast behouden. Je zult merken als je met deze kwast acrylverf gaat aanbrengen, dat het net lijkt of de verf niet dekt. Dit komt doordat varkenshaar van zichzelf schubben heeft. Acrylverf droogt sneller waardoor er te veel verf achterblijft in de kwast en dit is niet ten goede voor je schilderwerk.

Kwasten die geschikt zijn voor het schilderen van acrylverf hebben synthetisch haar. Deze haren bestaan meestal uit een mix van gemodificeerde polyestervezels. De haren zijn kunstmatig gemaakt waardoor ze de perfecte eigenschappen hebben om acrylverf te verwerken tot een mooi eindresultaat.

Voor beide type kwasten geldt dat het niet uitmaakt of je met hoogglans, zijdeglans of matte verf gaat schilderen

Voor het beste resultaat

Het is dus aan te raden om voor het mooiste schilderwerk maar zeker ook voor het fijnste werken een kwast te nemen die geschikt is voor de verf waarmee je wilt gaan schilderen.

Tip! Vind je het ook zo vervelend dat je er soms een haar van je kwast achterblijft in je mooie schilderwerk? Strijk voordat je begint, je schone kwast over een schuurpapiertje heen. Dit zorgt ervoor dat eventuele loszittende haren gelijk loslaten en dus niet straks in je mooie schilderwerk achterblijven.

 

Veel succes met je klus!

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >