Doe het zelf project: boomstam krukje

Ik kom ze steeds meer tegen, van die mooie boomstam krukjes, soms puur natuur met schors er nog op en soms in een mooie kleur geschilderd. Ze zijn uniek, in de zin van, geen boom is hetzelfde en hout werkt, dus het kan zomaar zijn dat er in je boomstam krukje een mooie scheur ontstaat. En dat is best decoratief toch?

Boomstam krukje of  boomstam bijzettafeltje

Een tijdje geleden zocht ik eigenlijk een mooi krukje of bijzettafeltje voor onder mijn olifantsoor. Mijn konijn had de mand met de plant ontdekt dus het was verstandig om hem toch wat hoger te zetten, zodat hij zijn tanden er niet nogmaals in zou zetten. Ik kwam een mooi krukje tegen van een boomstam gemaakt, maar eigenlijk vond ik hem toen te duur, ik heb hem laten staan. Later zat ik een keer bij een vriendin, we waren in gesprek over interieur en ik vertelde haar over het boomstam krukje. Heel toevallig had zij in haar schuur nog een stuk boomstam staan en zo lief want ik mocht hem hebben! De boomstam kwam bij haar ouders uit de tuin en hij was zelf al gedroogd. Ik had echt geluk 🙂

Projectje

Toch bleef de boomstam nog een tijdje in mijn schuur staan, want bij nader inziens viel het krukje een beetje weg bij de plant en daar vond ik het krukje toch ook weer te mooi voor. Zo stond hij een tijdje in de schuur. Totdat het mooier weer werd, ik heb 2 mooie rotan stoelen in de tuin maar eigenlijk geen tafeltje voor erbij. Dus als ik lekker buiten zit, kan ik nergens mijn drinken op zetten. Ik wilde de zijkant van de stam wit maken, dus dat werd mijn nieuwe projectje!

 

Beits

Om de boomstam een mooi kleurtje te geven zodat hij helemaal in je interieur of tuin past, kun je hem het beste beitsen. Beits is vochtregulerend, dit betekend dat het vocht wat nog in het hout zit, er makkelijk weer uit kan. Dit voorkomt dat je schilderwerk gaat bladderen.

 

Wat heb je nodig?

 

 • Een stuk boomstam, liefst gedroogd
 • Beitel om de bast de verwijderen
 • Beits in de kleur die jij mooi vind
 • Kwast
 • schuurpapier
 • Eventueel wieltjes en schroeven om onder de boomstam te bevestigen

 

Klusbeschrijving:

 • Eerst begin je met de beitel de bast van het stuk boomstam af te halen (als het hout goed gedroogd is, gaat dat redelijk makkelijk)
 • Als je de bast verwijderd is, kun je de stam het beste even schuren
 • Na het schuren even stofvrij en vetvrij maken
 • Daarna kun je beginnen met beitsen
 • Als je het krukje niet rechtstreeks op de grond wilt zetten, kun je ervoor kiezen om wieltjes aan de onderkant te bevestigen. Hij blijft dan ook lekker handelbaar als je hem vaker wilt kunnen verplaatsen

bast eraf halen

 

 

Je kan het krukje in de kleur beitsen die je mooi vind. Je kunt er voor kiezen om hem helemaal te beitsen of alleen de bovenkant of alleen de zijkanten. Ik heb ervoor gekozen om alleen de zijkant te beitsen, zodat je bovenop (als blad) het mooie hout nog ziet. Je kunt er ook voor kiezen om een transparante of halftransparante beits te gebruiken, het voordeel hiervan is dat je de nerven nog blijft zien.

 

 

Boomstam krukje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel succes met je klus!

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

2 Responses to Doe het zelf project: boomstam krukje

 • Hoi,

  Leuk projectje. Ik ben er zelf ook mee bezig (overgebleven stukken stam van een verwijderde boom). Was jouw stam toevallig een Acacia? Die hadden wij ook en de bast lijkt er erg op. Vroeg me af of hij goed uitgehard is. Het is geloof ik europees hardhout.

  Groeten,
  Harm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >