Wat is het verschil tussen beits en lak?

Heb je ook houten meubelen in huis? Om je meubelen te beschermen tegen krassen maar ook vuil is het goed om ze te behandelen. Of wil je ze een andere look geven? Dat kan natuurlijk ook! Heb je weleens twijfelend voor het schap met interieur beitsen en lakken gestaan? Er is zoveel keus maar welke moet je kiezen? Er bestaan best wel veel onduidelijkheid over het verschil tussen beits en lak. Ik ga het je uitleggen, zodat je straks de juiste keuze kunt maken!

De basis

Er bestaan lakken en beitsen in alkydbasis en in acrylbasis. Alkyd is op basis van terpentine en Acrylf is op basis van water. Hier geldt hetzelfde als bij verf, ik heb hier eerder over geschreven, maar mocht je er vragen over hebben, stel ze gerust! Het is wel zo dat beits voor binnen vaak op acrylbasis is en beits voor buiten vaak op alkydbasis is.

 

Beits

interieurbeitsBeits is een transparante laag die in het hout trekt. Beits beschermd je meubel evengoed tegen krassen en vuil. Beits is verkrijgbaar in blank/transparant en half transparant. Dit betekend dat de nerven van het hout zichtbaar blijven. Met een half transparante beits kun je het meubel een andere look geven, je hebt bijvoorbeeld een licht houten meubel en met een donkere kleur beits, wordt het hout dus donker maar de nerven blijven zichtbaar. Beits is daarbij vochtregulerend, dit houdt in dat het vocht wat in het hout zit, er ook ondanks de behandeling met beits, er weer uit kan. Dit zorgt ervoor dat de conditie van het hout behouden blijft. Beits is in heel veel kleuren verkrijgbaar.

 

 

Lak

interieurlakLak is een transparante laag, die je meubelen beschermd tegen vuil en krassen. Deze laag ligt eigenlijk op het hout. Eigenlijk hetzelfde als dat je het meubel in een kleur schildert maar lak is dan in transparante vorm of half transparant. Dit betekend dat de nerven van het hout zichtbaar blijven. Met een half transparante lak kun je het meubel een andere look geven, bij bijvoorbeeld een licht houten meubel en met een white wash lak, wordt hij wit maar de nerven blijven dus zichtbaar. De laklaag sluit het hout af voor bijvoorbeeld vocht en vuil.

 

Tip! Zachte houtsoorten kun je beter niet lakken omdat lak het hout beschermd door middel van een harde laag. Bij zacht hout kan de laklaag gaan barsten.

 

Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur een foto naar inspiratie@klusenwooninspiratie.nl en ik zet je foto op het inspiratiebord hier op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Klus & Wooninspiratie

Leuk dat je er bent! Welkom!

Even voorstellen: Ik ben Tessa en 32 jaar oud. Vroeger kon ik uren in woonbladen kijken en dromen over hoe ik later mijn huis zou inrichten. Ik heb een opleiding interieurontwerpen en interieurstyling gevolgd aan Academie Vogue. Ook heb ik jaren in een hele leuke, grote en decoratieve bouwmarkt gewerkt. Eerst in de bouwmarkt zelf en later achter de schermen...

Lees verder >