Welke schuurmachine gebruik je voor jouw klus
Een schuurmachine kan je veel tijd en inspanning besparen. In de meeste gevallen heb je een schilderklus als er geschuurd moet worden. Ik weet nog goed, toen ik mijn huis had kocht en aan het klussen was. Dat er een dag kwam, dat ik eraan moest geloven: schuren! Ik moest paneeldeuren, kozijnen, een trap en hier en daar een balk schuren. En schuren was nou niet bepaald mijn favoriete klus… Elke kamer had een andere kleur verf en ik wist niet wat voor soort verf, wel wist ik dat ik al het houtwerk in RAL9010 (de meeste gebruikte wittint) wilde schilderen. Ik moest dus flink gaan schuren maar ik vond ook dat ik het mezelf makkelijk moest maken want ik was voorlopig nog niet klaar met klussen… Ik stond voor het schap met elektrisch gereedschap, of eigenlijk voor het schap met schuurmachines. Heb je daar wel eens voor gestaan? Welke schuurmachine kies je dan? Er zijn best wat soorten schuurmachines en ik ga het je uitleggen. Zodat je straks, als je moet schuren, je zelf tijd en inspanning bespaart. Want klussen moet natuurlijk wel leuk blijven 😉
Bandschuurmachine
Een bandschuurmachine is geschikt voor grote oppervlakte en daarbij zeer geschikt voor grof schuurwerk. De schuurband draait rond om twee snel draaiende assen. Je kan in korte tijd veel materiaal wegschuren met deze machine. Tip! Zorg ervoor dat je de machine niet stil houdt op één plek, daardoor kun je kuilen in je oppervlak krijgen.
Deltaschuurmachine
Een deltaschuurmachine heeft een 3 hoekige schuurvlak en is daardoor zeer geschikt om hoekjes en kleine randjes te schuren. Deze machine is geschikt om kleine oppervlaktes te schuren.
Excentrische schuurmachine
Een excentrische schuurmachine heeft een rond schuuroppervlak dat om zijn as draait. De as waar de schuurschijf op draait, draait op zijn beurt ook rond een middelpunt. De as blijft dus uit het midden vandaar de naam excentrisch. Deze machine is geschikt is om middel tot grote oppervlakten te schuren. Voor de meeste excentrische schuurmachines geldt dat je er ook mee kunt polijsten.
Vlakschuurmachine
Het schuurvlak van een vlakschuurmachine is plat en rechthoekig. Deze machine is geschikt voor platte oppervlakte, randen en rondingen. Deze schuurmachine is dus eigenlijk redelijk multifunctioneel, hoewel je door de rechthoekige vorm lastig in hoeken kan schuren. De machine is geschikt voor middelgrote oppervlakten.
Multi-schuurmachine
Het woord zegt het eigenlijk al: deze machine is multifunctioneel! Het is eigenlijk een combinatie van de vlakschuurmachine en de deltaschuurmachine. Hij is geschikt voor platte oppervlakte, randen en rondingen en door de 3 hoekige punt kun je ook nog eens heel makkelijk in de hoekjes schuren. Voor deze machine heb je zelfs schuurpapier waarbij je de 3 hoekige punt los kunt halen en je alleen met de punt kan schuren. Deze machine is geschikte voor kleine tot middelgrote oppervlakten.
Zoals je ziet is er voor elk wat wils en voor elke klus een geschikte schuurmachine. Ik heb zelf een multi-schuurmachine aangeschaft en ben daar eigenlijk heel blij mee, voor de meeste schuurklussen kun je hem gebruiken!
Schuurpapier
Zonder schuurpapier kun je natuurlijk niet schuren 😉 Voor een goed resultaat is het belangrijk om het juiste schuurpapier te gebruiken. Sowieso het juiste papier bij de machine: bandschuurpapier bij de bandschuurmachine. Kijk hiervoor goed naar het merk en type schuurmachine wat je gaat gebruiken en twijfel je? Vraag altijd om advies! Er zijn ook nog verschillende soorten korrels zoals K60, K80, K120, K160, K240. In het geval van de korrel is, hoe hoger het getal, hoe meer korrels op het papier en hoe fijner je kunt schuren.
Grof schuurwerk: K60, K80
Gebruiken voor: voorschuren van hout en dikke verflagen
Middel schuurwerk: K100, K120
Gebruiken voor: gladde vlakken schuren en de eerste verflaag opruwen
Fijn schuurwerk: K120 en hoger
Gebruiken voor: fijn schuren
Bij het gebruik van de juiste schuurmachine in combinatie met het juiste schuurpapier kun je jouw klus met minder inspanning en tijd klaren. Ben je klaar met je schuren en wil je gaan schilderen maar twijfel je nog, lees dan nog even mijn blog over het verschil tussen alkydverf en acrylverf en welke kwast je waarvoor gebruikt.
Succes met je klus!
Ga je zelf aan de slag? Ik vind het heel leuk als je dit met mij deelt! Dit kun je via instagram #klusenwooninspiratie doen of stuur je foto naar inspiratie@klus-wooninspiratie.nl en ik deel je foto op het inspiratiebord hier op de website.
Geef een reactie